Τοξική Πολυοζώδης Βρογχοκήλη (νόσος Plummer) Εκτύπωση E-mail


thyrplum1.jpgthyrplummer1.jpg

Η νόσος συνήθως εμφανίζεται επί εδάφους μη τοξικής οζώδους βρογχοκήλης και εκδηλώνεται με συμπτωματολογία υπερθυρεοειδισμού. Η κλινική εικόνα διαφέρει από αυτή της διάχυτης τοξικής βρογχοκήλης. Συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς άνω των 40 ετών με βαθμιαία εμφάνιση των συμπτωμάτων. Προεξάρχουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα με συχνές ταχυκαρδίες, επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής και συμπτώματα (συμφορητικής) καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης μπορεί να παρατηρείται ελάττωση της ανταπόκρισης στα καρδιακά φάρμακα.

Η θεραπεία της νόσου αποσκοπεί στην ελάττωση της σύνθεσης και απελευθέρωσης των θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό δύναται να επιτευχθεί με 3 τρόπους: α) με τη χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων, β) με τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου και γ) με τη χειρουργική εξαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Η τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη όπως και τα τοξικά αδενώματα δεν ανταποκρίνονται τόσο καλά στη θεραπεία με αντιθυρεοειδικά φάρμακα (σε αντίθεση με την διάχυτη τοξική βρογχοκήλη).

Αντιθυρεοειδικά φάρμακα: τα πιο συχνά φάρμακα είναι η Προπυλθειουρακίλη και η Καρμπιμαζόλη. Η θεραπεία διαρκεί από 6 μήνες μέχρι 2 χρόνια.
Ραδιενεργό Ιώδιο: η λήψη ιωδίου εφαρμόζεται σε ασθενείς που δεν είναι έγκυες και που δεν θηλάζουν, όταν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χορήγηση αντιθυρεοειδικών φαρμάκων καθώς και όταν μετά τη χειρουργική θεραπεία η κλινική εικόνα της θυρεοτοξίκωσης επιμένει.

Χειρουργική θεραπεία:

fun8.jpg

Σκοπός της χειρουργικής θεραπείας είναι η αφαίρεση της πλειονότητας του θυρεοειδούς αδένα, ώστε τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών να κατέλθουν σε φυσιολογικά όρια. Συνήθως εφαρμόζεται η αμφοτερόπλευρη υφολική θυρεοειδεκτομή (70-90% του αδένα). Οι ενδείξεις για χειρουργική θεραπεία στη διάχυτη τοξική βρογχοκήλη είναι:

  • Μεγάλη βρογχοκήλη που προκαλεί πιεστικά φαινόμενα ή αισθητική παραμόρφωση του τραχήλου.
  • Αποτυχία φαρμακευτικής αγωγής με αντιθυρεοειδικά φάρμακα.
  • Αντένδειξη λήψης ραδιενεργού ιωδίου.
  • Υποτροπή μετά την συντηρητική αγωγή ή μετάπτωση σε υποθυρεοειδισμό.
  • Υπόνοια καρκίνου του θυρεοειδούς.

Υφολική Θυρεοειδεκτομή για Τοξική Πολυοζώδη Βρογχοκήλη (νόσος Plummer):


or2.jpg

Κατά την επέμβαση αυτή αφαιρείται το 70-95% του θυρεοειδούς αδένα.

thyroid2.jpg

Με τις σημερινές χειρουργικές τεχνικές στα χέρια ειδικού χειρουργού και με την σωστή περιεγχειρητική προετοιμασία, οι επιπλοκές της υφολικής αμφοτερόπλευρης θυρεοειδεκτομής για τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη είναι ελάχιστες, ενώ η θνητότητα του χειρουργείου είναι ακόμη μικρότερη (αγγίζει σχεδόν το μηδέν). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσω ότι προ της χειρουργικής επεμβάσεως θα πρέπει ο/η ασθενής να έχει καταστεί ευθυρεοειδικός, δηλαδή να έχει φυσιολογικές τιμές θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή 4 εβδομάδων πριν από το χειρουργείο. Σκοπός της αγωγής αυτής είναι η αποφυγή θυρεοτοξικής κρίσης που αποτελεί σοβαρότατη κατάσταση.

Αναισθησία:Η υφολική αμφοτερόπλευρη για τοξική πολυοζώδη βρογχοκήλη γίνεται με γενική αναισθησία.

SuperStock_1527R-1081070.jpg

Διάρκεια Χειρουργείου: Το χειρουργείο διαρκεί από 60 μέχρι 120 λεπτά και απαιτεί νοσηλεία 1 ημέρας.

Χειρουργική Τεχνική: Αμέσως μετά την εισαγωγή στην αναισθησία η ομάδα μας ως ρουτίνα πραγματοποιεί λαρυγγοσκόπηση για τον αποκλεισμό πιθανής προϋπάρχουσας βλάβης των νεύρων και χρησιμοποιείται ειδικός τραχειοσωλήνας (σωλήνας δια μέσου του οποίου αναπνέει ο/η ασθενής κατά την διάρκεια του χειρουργείου) με ενσωματωμένο νευροδιεγέρτη για μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά την αναγνώριση του παλίνδρομου λαρυγγικού και του άνω λαρυγγικού νεύρου. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας επιτρέπει, σε μεγάλο βαθμό, την αποφυγή πιθανού τραυματισμού ή και διατομής των νεύρων της περιοχής. Αυτό είναι σημαντικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι κάθε άνθρωπος έχει μοναδική ανατομία και άρα η θέση του νεύρου μπορεί να μην είναι η τυπική. Γνωρίζουμε αρκετές ανατομικές παραλλαγές για το παλίνδρομο λαρυγγικό αλλά και για το άνω λαρυγγικό νεύρο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην αναγνώριση τους.

Τομή: γίνεται στο κατώτερο τριτημόριο του τραχήλου και δεν ξεπερνά τα λίγα εκατοστά (3-5εκ).

thyrgr2.jpgThyroidectomy_3.jpg

Καθώς σε όλους τους χειρουργούς αρέσει να καλύπτουν τα ίχνη τους, συνήθως  η τομή εκτελείται πάνω σε υπάρχουσα γραμμή δέρματος (ρυτίδα δέρματος) με αποτέλεσμα το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι άριστο.

thyrscar1.jpgthyroid5.jpg

Στην υφολική θυρεοειδεκτομή παρασκευάζονται τα αγγεία του αδένα και απολινώνονται ξεχωριστά ένα προς ένα.

thyroid14.jpgthyroid15.jpg

Η χρήση αιμοστατικών συσκευών που λειτουργούν με υπερήχους, με ραδιοσυχνότητες ή με θερμική ενέργεια εξασφαλίζει την καλύτερη αιμόσταση αυτών των αγγείων χωρίς την χρήση εσωτερικών ραμμάτων. Επίσης η χρήση του νευροδιεγέρτη κατά τη διάρκεια της επέμβασης βοηθάει στην εύκολη αναγνώριση των νεύρων της περιοχής και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα κάκωσης τους. Ο αδένας αφαιρείται με προσοχή αφού πρώτα αναγνωριστούν και προστατευτούν οι παραθυρεοειδείς αδένες (συνήθως δύο σε κάθε λοβό) που βρίσκονται στην οπίσθια επιφάνεια του θυρεοειδούς. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται μία παροχέτευση (ένα λεπτό σωληνάκι) στην περιοχή του χειρουργείου η οποία και αφαιρείται μετά από 18-24 ώρες. Η χειρουργική τομή συγκλείνεται με απορροφήσιμη ενδοδερμική ραφή (πλαστική τομής) η οποία δεν χρειάζεται αφαίρεση και προσφέρει άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

thyrscar00.jpg

Προτού ξυπνήσει ο/η ασθενής από την γενική αναισθησία και αμέσως μετά την αφαίρεση του τραχειοσωλήνα εκτελείται εκ νέου λαρυγγοσκόπηση για την εκτίμηση της κατάστασης των νεύρων και φωνητικών χορδών. Ο/Η ασθενής είναι ελεύθερος να σηκωθεί από το κρεβάτι λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και σιτίζεται το ίδιο βράδυ. Μετεγχειρητικά δεν υπάρχει καθόλου πόνος καθότι χορηγούμε παυσίπονα φάρμακα. Την επόμενη ημέρα το πρωί αφαιρείται η παροχέτευση και ο/η ασθενής εξέρχεται νωρίς το μεσημέρι με οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασ. Σοφίας 115
115 27 Αμπελόκηποι
ΑΘΗΝΑ - ΕΛΛΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Τ. +30 210 64 67 695
F. +30 210 64 22 348
Κ. +30 6932 222 912
ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ !
Γεώργιος Μ. Φιλιππάκης, MD, PhD | Γενικός Χειρούργος